Historia om Svenska Barnvagnar
Emmaljunga AB A. W. Nilsson Brio
Är de stora och enda företag under merparten av 1900-talet. Nu finns Emmaljunga och Brio kvar.
AWN
A.W. Nilssons fabrik låg i Malmö och tillverkade förutom barn- och dockvagnar också stålmöbler, kirurgiska möbler och dentalmöbler. De tillverkade barnvagnar mellan 1855 och ca 1975. dom gick ihop med brio i slutet av 70-talet. Man kan nog dra slutsatsen att Gustaf Nilsson på 1850-talet tillverkade Sveriges första barnvagn. Han gjorde ovala vaggor i korg och med hjälp av smeden i närheten tillverkades hjul på en vaggas korg – i stället för medar.
Emmaljunga AB
Familjeföretaget startades i Emmaljunga 1918, och tillverkade då endast cyklar. Grundaren Henry L. Persson, lät tillverka den första barnvagnen i sin hemby Emmaljunga i södra Sverige 1925. Första året såldes 200 barnvagnar. Dockvagnar gjordes också. Tillverkningen av barnvagnar fortsätter i staden Emmaljunga än idag ! Deras säkerhet, funktion och design har gjort ”Emmaljunga” till ett begrepp inom barnvagnar i större delar av världen, Även i sverige. Min favorit är helt klart emmljunga :)
BRIO
Grundades 1884 av Ivar bengtsson och han stämplade sina inköpta spånkorgar med "Ivar bengtssons korgfabrik boalt". Dom såldes mest i danmark och 1890 kom den första katalogen ut som gjorde att försäljningen blev större i sverige. Då flyttade familjen till osby där brio har sitt kontor än idag.
1908 skrevs firman över på sönerna för att dom inte skulle utvandra till amerika. Året därpå bytte firman namn till Brio som står för just "bröderna ivarsson i Osby". Även om leksaker funnits med hela tiden i Brios sortiment sålde företaget de mest skiftande varor som glas, keramik, textilvaror, tandborstar m m.
Dom började importera vagnar från Tyskland 1920 och framåt, men när det blev krig var efterfrågan av vagnar liten. Dom fick då börja tillverka egna i Sverige. Brio är alltså då barnvagnstillverkare från 1935. Även dockvagnar tillverkades. under år 2004 blev Proventus AB huvudägaren av brio.
Övrigt
Slutet av 60-talet övergick alla vagnars mjuka former till strikt kantigt. Tyvärr började man också övergå till att använda tyger, ex. manchester, istället för vävplast och galon. De senare decennierna har ju inneburit en övergång till andra sortes tyger, som ofta ej håller sig fräscha och möglar lättare. dom är inte heller vattenavvisande som galon och vävplast är :)
man hörde aldrig om olyckor med barnvagnar förr. Då fanns inget ställbart handtag som kunde gå av då man drog vagnen i trappor. Och tyger som blev noppriga eller blekta med detsamma. Ej heller stötdämpare som gick av för att dom var av billig plast. Många andra fel och brister kan man peka på.
- kommer kvaliten bli bättre i framtiden mot idag ?